24 maart. Donderdagavond 19:30 uur

Trainers: Mark van Houwelingen en Raju van Kan

Korte introductie training, welkom en rondje voorstellen

Wie ben je en wat doe je binnen scouting?

Doel van de avond:
kennis maken met het onderwerp Veiligheid

Een deskundig team met veel ervaring op het gebied van veiligheid leidt deze avond. Er wordt gestart met de huiswerkopdracht van de deelnemers. De opdracht:

Stuur 5 foto’s van (on)veilige situaties uit jullie Scouting omgeving met enige uitleg waarom je de foto gemaakt hebt. Het kan gaan om brand- vluchtveiligheid, spelveiligheid, veilig varen, veilig werken, EHBO, etc. Dus fysieke veiligheid bij Scouting in de breedste zin van het woord, zaken waardoor je gewond of spullen beschadigd kunnen raken als het fout gaat.

De foto's worden geprojecteerd op een groot scherm en met behulp van onderstaande matrix wordt beoordeeld welk risicogetal van toepassing is.

Tijdens de verschillende discussies, over de foto's, deze avond  wordt er ook veel gelachen. Het klinkt vreemd maar er wordt gelachen als het gaat om situaties die onveilig zijn. Je denkt hierbij dan vaak aan onbedoelde val- of zwempartijtjes, niet aan ernstige verwondingen. Gelukkig gaat het heel vaak goed. Bedenk dat er talloze onveilige voorbeelden zijn aan te wijzen die we door de jaren met zijn allen heel normaal zijn gaan vinden. Een kettinkje hier, een stel kisten voor een nooduitgang daar. Hout op het terrein met spijkers erin en ga zo nog maar even door. Situaties die al jaren hetzelfde zijn en niemand staat er bij stil dat de KANS mogelijk of waarschijnlijk groot is dat er een ongeval met (ernstig) letsel door kan ontstaan (EFFECT) en niemand doet er wat aan, wat moet je dan doen anders dan lachen. Want niet lachen betekent dat je serieus moet kijken naar wat er moet veranderen om de situatie veilig te maken. Er wordt gezegd: "veiligheid begint bij jezelf". Dat is waar! Maar als al die onveilige situaties 'nog' steeds bestaan dan heeft er iemand liggen slapen en niet zijn verantwoordelijkheid genomen. Ik hoor je zeggen, "het gaat toch altijd goed?". Dan zeg ik: "het hoeft maar 1x fout te gaan!".

Wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor veiligheid binnen je Scoutinggroep?

Vlak voor de pauze gaan we nog even gevaarlijk doen…….

Vlam in de pan! De trainer laat zien wat er gebeurt als je een pan met vet/olie blust met water! Iedereen weet dat dat niet mag, toch gebeurt het elke dag in een grote stad in Nederland. Het gaat er niet alleen om dat je weet hoe te handelen in gevaarlijke situatie maar dat je onder stress het juiste doet.

HIER NOG EEN FILM

Na de pauze spelen we het dilemma spel.

Doel van het spel:

Er wordt een dilemma voorgelegd aan de groep, hoe denkt de groep over de onderwerpen die langs komen? De groep geeft aan de hand van een kleur of het er mee eens of oneens is. Al snel wordt duidelijk dat er heel verschillend gedacht wordt over wat wel en niet veilig is.

Ter afsluiting:
Conclusie die na deze avond getrokken kan worden is in ieder geval dat het onderwerp altijd actueel is en dat er nooit een tekort is aan voorbeelden. Eén avond trainen op dit onderwerp is niet genoeg, één avond stilstaan en nadenken leidt niet automatisch tot veilig gedrag. Het is wel een mooi begin tot bewustwording en aandacht voor het onderwerp bij jezelf, je speltak en je groep.

Doe niet als al die anderen, denk er niet te gemakkelijk over. Spreek je leiding of bestuur aan en wijs hen op onveilige situaties. Ook al is de kans klein dat er iets naars kan gebeuren: blijf altijd actief en altijd alert!!!

We zien je graag weer op 1 van onze trainingen!

Scouting Academy Rotterdam Rijnmond