V: Zijn de trainingen Corona (Covid19) proof?
A: in het kader van veilig trainen m.b.t. corona houden we ons aan de actuele RIVM richtlijnen en dat houdt o.a in:
|
V: We hebben een aantal nieuwe leiding, kan er bij ons op de groep een basistraining gegeven worden, zodat iedereen in een keer mee kan doen?
A: Als Scouting Academy bieden we trainingen aan volgens “de Scouting Nederland-manier”. Dat wil zeggen dat we het heel waardevol vinden als we van elkaar kunnen leren. Daarom hebben we “uitwisseling” hoog in het vaandel staan en zijn de trainingen dus altijd toegankelijk voor deelnemers van verschillende groepen (meestal maximaal 4 inschrijvingen per groep)
V: Als een nieuwe leiding zich wil inschrijven voor een training, maar dat lukt niet in SOL, wat kan er dan mis zijn?
A. Misschien is de deelnemer nog te jong of door zijn groep nog niet in SOL ingeschreven als leiding bij een van de speltakken. Voor beverleiding geldt de minimumleeftijd van 17 jaar, voor welpen- en scoutsleiding 18 jaar. Als de praktijkbegeleider (PB-er) van de groep de beginnende leiding wel gemotiveerd en geschikt acht, ondanks zijn/haar jonge leeftijd, dan kan de PB-er via de mail contact zoeken met het kernteam van de SARR en de deelnemer persoonlijk aanmelden. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Er kan natuurlijk ook iets anders mis zijn in SOL, neem dan dus ook altijd contact op met het kernteam van SARR via bovenstaand emailadres.
V: We hebben over een paar maanden een leiding-weekend en we willen daarin, naast alle gezelligheid, ook iets aan onze deskundigheid doen. Hebben jullie misschien nog een leuke workshop voor ons?
A: Als je als groep een specifieke “deskundigheids- wens “hebt, kun je die zeker bij ons voorleggen. Als SARR zijn we bezig om al een lijstje te maken van mogelijke workshops, die op verzoek gegeven kunnen worden.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld “gebruikmaken van de progressiematrix binnen je speltak-programma” of “basis scouting technieken” zoals, maar niet beperkt tot: knopen/pionieren, vuur maken en hakken/zagen/snijden.
Stel dus gerust je gerichte vraag/wens via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij gaan samen met je op zoek naar mogelijkheden om het te realiseren. Stel je vraag/ wens echter wel op tijd, niet korter als 3 maanden voor beoogde workshop datum!!
V: Wat is de taak van de praktijkbegeleider bij ons in de groep?
A. Als het goed is, heeft iedere groep een praktijkbegeleider (= PB-er). Dit is degene die met de leidinggevenden persoonlijke en binnen de speltakteams bekijkt op welke gebieden iemand zich kan ontwikkelen tot een gekwalificeerd leidinggevende. De PB-er begeleidt jullie daarbij en adviseert om bijvoorbeeld bij de Scouting Academy een training te volgen. Als leidinggevenden laten zien dat ze zich voldoende kennis en vaardigheden eigen hebben gemaakt, kan de PB-er bij de praktijkcoach een aanvraag doen voor een kwalificatie voor de betreffende leidinggevende. Dit kan PB-er in SOL aanvragen en registreren.
V: Wat is de rol van de praktijkcoach en hoe kunnen we die bereiken?
A: De praktijkcoach (= PC-er) kan namens de regio de kwalificaties toekennen. Dit doet de PC-er in samenspraak met de PB-er van de groep en vaak ook na een bezoekje aan en een gesprek met de betreffende leidinggevende. De PC-er bied ook begeleiding aan de PB-er, helpt hem/haar om binnen de groep de kwaliteit van het scoutingspel en de speltakleiding op gewenst/ benodigd peil te houden.
Heb je vragen aan de PC-ers dan kun je mailen naar: praktijkcoachmd@